Etiketler

, , , , , , , ,

 

Romantik Yol gezimize Würzburg’ tan sonra aslında turların sıklıkla uğramadıkları bir başka yerleşimle, Wertheim ile devam ediyoruz. Würzburg’un biraz batısında, Main ile Tauber nehirlerinin kesişme noktasında 7. ve 8. yüzyıllarda temelleri atılan şehrin asıl gelişmeye başlaması 12. asırda kalenin de inşaatı ile birlikte olmuş. İlk yerleşim yeri olarak Main nehrinin sağ kıyısı seçilmiş olsa da (Kreuzwertheim) sonraki yapılaşmada sol taraf tercih edilmiş. Kentin adı ise, eski Almanca’da “werid” yani “ada” ile “heim” yani “vatan” kelimelerinin birleşmesinden doğmuş.

img_20160923_125130

Kaleye çıkan yol

 

Güzergah üzerinde kente yaklaşırken dikkati çeken yapılardan birisi olan kale (Burg Wertheim), üç temel bölümden oluşuyor. En dışta saldırılara karşı iyi bir koruma sağlayan surlar, içeride dönemin yöneticileri için yapılmış saraylar ve 6 metre derinlikteki hendeklerle bunları birbirinden ayıran kale burçları. Kale bugünkü yapısına gelene kadar 15. ve 17. asırlar arasında genişletilmiş ve savunması arttırılmış. Bu dönemde bir kültür merkezi haline gelen kaleyi, Wertheim Kontu ile iyi arkadaş olan ünlü şair Wolfram von Eschenbach da sıkça ziyaret edermiş.

dsc_0638

Kale giriş kapısında

1618 yılında meydana gelen bir barut patlamasıyla bir hayli tahrip olan kale, otuz yıl savaşları sırasında da (1634-1647) yoğun ateş altında kalmış. Yirminci asırda halkın da büyük katkılarıyla ve başarıyla onarılan Wertheim Kalesi, yöreyi bilerek gelen turistlerin mutlaka gezdikleri bir yapı.

Wertheim şehrinin ikinci sembolü sayılabilecek yapısı ise “Spitzer Turm”, yani “sivri kule”. 36,5 metre yüksekliğindeki kule, 13. asırda bir gözetleme kulesi olarak yapılmış. Temelindeki eğim hatasını yok etmek için 15. asırda sekizgen bir kılıf yapı eklenmiş olan kule, aynı zamanda sarhoşların ve kavgacı kadınların alıkonulduğu bir hapishane olarak da kullanılmış. İçeride gezenlerin dikkatini çeken bir de “korku deliği” (Angstloch) var. Girişi bugünkü zeminden 10 metre yukarıda olan kuleye ancak bir merdivenle girilebiliyor…

 

dsc_0686

Kaleden aşağı inerken kilise ve gözlem kulesi

Kentin tarihi merkezi (Historischer Marktplatz) geniş bir meydanı çevreleyen ve 16. asırda yapılmış ahşap takviyeli ortaçağ binalarından oluşuyor. Meydana bakan binalardan birisi Franconia yöresinin en eski ve en dar yapısı olma özelliğine sahip (Zobel Haus). Cumartesi günleri bu meydanda “yeşil pazar” kuruluyor.

Wertheim’ de görebileceğiniz diğer bazı yapılar:

Schlösschen im Hofgarten (1777 yılında yapılmış rococo tarzı bir saray yavrusu. Çok güzel bir de bahçesi olan saray, Wertheim Kontlarının yazlıklarıymış ve şimdilerde çeşitli sanat eserlerinin sergilendiği bir müze)

 

img_20160923_125432

Nehir kıyıları

Glasmuseum (tarihten günümüze cam eşya yapımının  tanıtıldığı ve cam eşyaların sergilendiği bir müze).

Kilianskapelle (1472 tarihine kayıtlı gotik tarzda bir şapel)

Stiftskirsche (1383 tarihine kayıtlı eski romanesk kilise üzerine inşa edilmiş gotik kilise. Wertheim kontlarının mezarları da burada bulunuyor).

Graftschaftsmuseum (Wertheim’in tarihini ve kültürünü tanıtan ve eski belediye binasında bulunan müze. Ünlü sanatçı Otto Modersohn’un bazı tabloları da burada sergileniyor).

dsc_0630

Kaleden kentin görünüşü

Maintor (Wertheim’de 18 adet kapı var. Bunlardan iyi korunmuş olan birisi de Maintor. Main nehri taşkınları nedeniyle zemin seviyesi yükseldiğinden, kapı orijinal yüksekliğinden 1,5 metre kaybetmiş).

Kittsteintor

Baunachshof (Adını onu 1577 yılında restore ettiren şarap tüccarı Lorenz Baunach’ tan alan ve Wertheim’de gerçekleştirilen başarılı restorasyon çalışmalarına iyi bir örnek olan yapı, 1992 yılındaki yangından sonra yeniden inşa edilmiş).

Haus der Vier Gekrönten (Adını tarihte taç giydirilen dört adet şehidi temsil eden ve binanın ön cephesinde bulunan heykellerden alan yapıdaki bazı odalar olduğu gibi korunabilmiş).

Marienkapelle (Eski Yahudi okulunun yerine 1447 yılında yapılan protestan kilisesi).

Kale ile birlikte yukarıda bahsedilen yapılardan bazılarını ziyaret etmek istiyorsanız en az yarım gününüzü bu şirin kente ayırmanızı tavsiye ediyorum. Değilse yönünüz yaklaşık yarım saatlik mesafede yer alan bir başka güzel şehir, Tauberbischofsheim…