Etiketler
Amalfi, Capri, Ferdinand, Limoncello, Longobard, Napoli, Piazza Tasso, Punta Campanella, Sorrentino, Vezüv
İtalya’ nın güneyindeki Sorrentino yarımadasından Napoli körfezine bakan, Vezüv yanardağını, Capri adasını ve Napoli kentini uzaktan seyreden, portakal ve limon bahçeleriyle ünlü sevimli bir Akdeniz şehri Sorrento.
Bir rivayete göre Ulysses ile Circe’ nin oğlu ve Ausoni Kralı Ausone’ nin oğlu Liparos tarafından kurulmuş bu yerleşim. Roma devri öncesinde Yunan medeniyetinin (MÖ 474-420) izleri görülebiliyor şehrin bazı bölümlerinde (Punta Campanella) . MS 79 yılının 24 Ağustos gününde Vezüv yanardağı büyük bir patlamayla lavlarını kusar ve meydana gelen büyük depremde kent çok hasar görür. Yakındaki Pompei yerleşimi de haritadan silinir.
Roma İmparatorluğu döneminden başlayarak Sorrento bir tatil yöresi olma özelliği kazanmış ve pek çok varlıklı insan yaz mevsiminde buraya gelmiş. Kıyıya hakim yerlere özel malikaneler ve bunlara denizden ulaşımı sağlayan iskeleler inşa edilmiş. Bu dönemde ayrıca zeytinyağı ve şarap üretimi de yapılıyormuş.
Roma İmparatorluğunun dağılmasının ardından MS 420 civarında Sorrento önce Bizans’ a bağlanmış, sonra Longobard’ ların, Amalfi’ nin ve Saracen’ lerin saldırısına uğramış. 1133 yılında Norman kralı Ruggero tarafından alınan kent, daha sonra Napoli Krallığı’ na verilmiş. 13 Haziran 1558 tarihinde kentin korsan saldırısına uğramasının ardından başlatılan sur inşaatı, 1567 yılında tamamlanmış.
1648 yılında yaşanan isyan ve 1656 yılındaki salgın hastalık, Sorrento nüfusunu bir hayli kırmış. 1799 yılında Parthenopean Cumhuriyetine katılan şehir, pek çok iç savaşa sahne olmuş ve fakat 19. Yüzyıla tarım, turizm ve ticaret alanlarında gelişme sağlayarak girmeyi başarmış.
2. Ferdinand yönetiminde Castelammare ile Sorrento’ yu bağlayan yol açılmış ve 1861 yılında Sorrento İtalya Krallığı’ na bağlanmış.
Sorrento’ nun kireçli ve verimli toprakları, ılıman Akdeniz ikliminin de yardımıyla zeytin, şaraplık üzüm, limon ve portakal gibi ürünlerin bol ve kaliteli olmasını sağlıyor. Aynı zamanda denize paralel uzanan yüksek dağların arkasındaki yaylalarda hayvancılık yapılıyor. Bu özelikler de yörenin ekonomisine katkıda bulunuyor. Burada yetişen özel limonlarla yapılan “Limonçello” içkisi, sıcak yaz günlerinde serinleten ve rahatlatan bir etkiye sahip. Bu nedenle turistik anlamda da pazarlanabilir bir ürün haline gelmiş. Sorrento civarında bol miktarda kaynak suyu da çıkıyor.
Sorrento’ nun 5 km batısında bulunan Marina della Lobra, şirin bir kasaba ve aynı zamanda tatil beldesi. Marina di Puolo da buraya giderken yolda uğranıp görülebilecek yakın ve plajı da olan güzel yerleşimlerden bir diğeri.
Ağız tadı:
Sorrento Gnocchi: Haşlanmış patates, un, yumurta ve tereyağı ile hazırlanan hamurdan kesilen yuvarlak ve avuç içi büyüklüğündeki parçaların, suda haşlandıktan sonra üzerine domates sosu ve parmesan veya mozarela peyniri konularak fırında pişirilmesiyle ve taze fesleğen yapraklarıyla süslenmesiyle elde edilen harika bir atıştırmalık lezzet.
Baba: Bu hamur tatlısının adının neden “baba” olduğunu öğrenemedim ama bizim “şam baba” tatlımıza ya da revanimize biraz benziyor. Farkı, daha az tatlı olması ve rom ile ıslatılması.
Çoğu İtalyan kentinde olduğu gibi burada da süt ve et ürünleri meşhur ve bunlarla yapılan çeşitli yerel yemekler de bizim ağız tadımızla kesinlikle uyum içinde…
Görülecek yerler:
Piazza Tasso
Saint Anthony Bazilikası
Büyük ve küçük marinalar
Duomo Kilisesi
Antik kent duvarları
Punta Campanella