Şehir altyapısıyla ve eşsiz mimari değerleriyle 2000 yıldır sürekli gelişen bir kent Verona. İtalya’ nın kuzeyindeki Monte Lessini dağının eteklerinde ve Adige nehri üzerinde antik zaman kabilelerince kurulmuş ve sonra MÖ 1. Yüzyılda Roma yerleşimi olmuş. 5. Yy’da Ostrogot Theodoric tarafından, sonra Lombard’lar ve 774 yılında da Charlemagne tarafından işgal edilmiş. Roma dönemindeki politik konumu ve yapılarıyla “Piccola Roma” yani “küçük Roma” olarak bilinirmiş.
12. yy’da bağımsız bir komün haline gelen kent, tıpkı yakındaki Bergamo gibi, Guelph ve Ghibbelin aileleri arasındaki savaşlara konu olmuş. Scaliger ailesi yönetimindeyken (1277-1387) ve özellikle de 1. Cangrande zamanında yıldızı parlamış. 1405 yılında Venedik’ e (Rönesans dönemi), 1797 de Avusturya İmparatorluğu’ na bağlanmış ve nihayet 1866 da İtalya Krallığı’ na katılmış.
Verona takriben 20. Yüzyıla kadar Romalıların imar ettiği şekliyle kalabilmiş. Yani Erbe meydanı ve çevresi, Bra meydanı ve Arena, Signori meydanı ve etrafındaki tarihi yapılar. Şehir, Roma döneminden kalan yapıları ile en zengin arşive sahip İtalya yerleşimlerinden birisi. Bunlar arasında Porta Borsari kapısı, günümüze yarısı kalabilen Porta Leone kapısı, Napolyon zamanında yıkılıp 1930 yılında Castelvecchio yanına yeniden yapılan Arco dei Gavi, Ponte Pietra köprüsü, Roma Tiyatrosu ve Roma’ dakinden sonra ikinci en büyük Kolozyum olan Verona Arenası. Bu arenanın üç sıra halinde olan duvarları 12. Yy’daki bir depremde yıkılmış. Katedral (Duomo) da bu depremde yıkılmış ve sonra yeniden inşa edilmiş.
William Shakespeare’ in eserinde ölümsüzleşen Romeo ve Juliet çiftinin de Verona’ da yaşadığı rivayet ediliyor ve meşhur balkonlu evleri de günümüzde ziyarete açık.
Verona, İtalya’ ya uçakla seyahat edenler için Milano şehrine yaklaşık 150 km mesafede. Arabayla gezenler için ise, A4 (E70) karayolu üzerinde ve il sınırları İtalya’ nın en büyük gölü olan Garda gölüne komşu. Garda gölünde vapur seyahati, göl kıyısında bulunan güzel köyleri ve tatil beldelerini görmek için iyi bir fırsat. Verona’ dan geçip kuzeye doğru uzanan ve Trento üzerinden Avusturya’ ya giren A22 (E45) otoyolunda seyahat etmek ise, tabiat güzelliklerini seyir bakımından değerli bir tercih olabilir. Brescia, Venedik, Padova, Vicenza, Bologna gibi meşhur kentlere de yakın olduğu için konaklama yeri olarak ta iyi bir seçim Verona…
Bir de Türk köyü var bu bölgede, adı Moena. Burada yaşayan halk Türk değil ama, eski zamanlardan bu yana Türklere karşı sevgi besliyorlar. Bunun bir de hikayesi var. Osmanlı ordusu 2. Viyana kuşatmasında direnişle karşılaşınca bir yeniçeri buralara kadar gelir ve köy yakınında düşüp bayılır. Onu bulan köy halkı iyileşmesini ve köyde kalmasını sağlar. Zamanla buraya alışan ve çok seven “İl Turco” köy için faydalı işler de yapmaya başlar. Sonunda da belediye başkanı O’na köyün anahtarını verir. Bu olay her yıl Ağustos ayının ilk haftasında düzenlenen şenliklerle hatırlanıyor ve kutlanıyor. Otoyoldan Verona ile Moena arası 180 km. Sizin için seçtiğim bir festival klibinin adresini aşağıda veriyorum. Özenle hazırlanmış bu klipi ne yazık ki hazırlayan izin vermediği için yazımın içine ithal edemedim…
Verona damak tadı konusunda da ayrı bir yere sahip. Makarna ve pizza çeşitleri hemen her İtalyan şehrinde olduğu kadar burada da var. Geleneksel Verona lokantasına “Osteria” deniliyor. Burada pişirilen özel bir Risotto var. Bu bölgede yetişen Vialone Nano pirinci ile yapılıyor. “Polenta” ise başka bir geleneksel Verona yemeği. Mısır unuyla hazırlanan kalın bir krema (bizim beğendi’ yi andırıyor) sıcak olarak et, peynir, salam ya da mantar ile sunuluyor. Verona “Valpolicela wine” bölgesinin kalbinde bulunduğu için, çok kaliteli şarapları var. Hem kırmızı, hem de beyaz şaraplar bol seçenekli olarak sunuluyor.
Görülecek yerler:
– Castelvechhio
– Palazzo dei Signori
– Bra meydanı
– Colloseum (arena)
– Katedral (Duomo)
– Ponte Pietra köprüsü
– San Giovanni in Valle kilisesi
– San Lorenzo kilisesi
– House of Juliet
– House of Romeo
– The Roman Theatre
– Giusti Bahçeleri
– Piazza delle Erbe (Pazar yeri de burada kuruluyor)